sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Vuohenputkipesto

Olen käynyt ahkerasti keräilemässä villiyrttejä, lähinnä vuohenputkea, voikukkaa, siankärsämöä, ketunleipää, maitohorsmaa ja poimulehteä. Aaamulla teen smoothien johon heitän muutaman voikukan lehden, horsmanlehtiä, ketunleipää ja poimulehtiä. Perusraaka-aineet ovat aina samat, kauramaitoa, maustamatonta kaurajogurttia (Josaa), sitruunaa ja banaania ja joskus inkivääriä. Vaihtelen yrttejä fiiliksen mukaan, joskus laitan vain tummanvihreää salaattia. On tärkeää syödä erilaisia vihreitä, ei vain muutamaa suosikkia, saa parhaiten eri vihannesten hyödyt, vitamiinit ja kivennäisaineet ym.

Vuohenputki on suosikkini. Sitä löytyy mistä vaan runsaasti ja se maistuu ihanalle. Kunhan muistaa ettei kerää teiden varsilta eikä koirien ulkoilumaastoista. Noin 50-100 metriä lähimmästä tiestä on hyvä turvaväli kaikille yrteille. Kokeilin Hortoilu-blogista löytämääni vuohenputkireseptiä, Annin kiusankappalepestoa eilen. Oi, se oli herkkua. Sitä voisi syödä minkä kanssa vaan. Toimi hyvin ainakin paistetun siian lisäkkeenä ja riisikakun levitteenä, muita yhdistelmiä en ole vielä ehtinyt testata.

Toinen suosikkini on maitohorsma. Lehden maistuvat hyvältä salaateissa, mietoja ja pehmeitä. Ennen kukintaa ovat parhaimmillaan niinkuin kaikki muutkin villivihannekset. Olen lisäillyt horsmaa myös vokkeihin, kastikkeisiin ja keittoihin.

Siankärsämöä olen kuivannut talvea varten ja horsmaa myös. Siankärsämö on aika pippurinen, se sopii hyvin mausteeksi. Kuivuria en toistaiseksi omista, olen kuivannut jääkaapin päällä pieninä annoksina ja laittanut purkkiin kun ovat kuivia. Uunissa voi myös kuivata, 50 asteessa ja uuninluukku raollaan.  Kannattaa tutustua Hortoilu-blogiin jos haluat lukea lisää villivihanneksien keräilystä ja käytöstä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti