sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Fauni-muumit

Vielä on muutama päivä jäljellä Tove Janssonin 100-vuotisjuhlavuotta. Sen kunniaksi esittelen oman muumikokoelmani 50-luvulta, Atelier Faunin tuotantoa. Olen joitain vuosia sitten kertonut blogissani Atelier Faunista ja muumeistani, mutta peikot ovat mielestäni niin hienoja, että ovat toisenkin esittelyn arvoisia. Olin jo pikkutyttönä kovin ihastunut muumeihin, Taikurin hattu, Vaarallinen juhannus ja Taikatalvi olivat suosikkejani ja tietenkin Kuinkas sitten kävikään kurkistusluukkuineen.

Figuurit on luonut Helena Kuuskoski, ne olivat ensimmäiset Tove Janssonin hyväksymät muumihahmot ja niitä myytiin aluksi Stockmannilla. Peikoista tuli niin suosittuja että jokainen tavarataloon tullut erä myytiin nopeasti loppuun. Niitä meni myös runsaasti vientiin.

Omat muumini olivat monta vuotta kesämökimme koristuksena jossa äitini on niitä vaalinut ja varovaisesti kunnostanut. Hänellä oli silmää tulevalle antiikille ja oli tälläkin kertaa oikesssa niin kuin äidit yleensä ovat.  Nykyään muumikeräilijät ympäri maailmaa himoitsevat Faunin vanhoja peikkoja, varsinkin japanilaiset ovat niihin ihastuneita niin kuin kaikkeen muuhunkin muumitavaraan.

Tässä oma pikku perheeni, johon kuuluu Muumimamma, Muumipeikko, Niiskuneiti, Nipsu ja Miska. Oli minulla Nuuskamuikkunenkin ja hattivatti, mutta ne ovat kadonneet aikojen saatossa.

Atelier Faunin peikot olivat hienoa käsityötä, materiaaleina on käytetty aitoa nahkaa ja puuta,  silmät ovat lasia ja sointuvat kunkin hahmon väreihin.  Puukasvoisten figuurien kasvot ovat käsinmaalattuja ja vaatteet Marimekon kankaista tai huovasta tehtyjä. Yksityiskohdat ovat viimeisteltyjä, esimerkiksi Muumimamman käsilaukku on aitoa kiiltonahkaa. Fauni valmisti myös paljon muita peikkoja, jotka nekin olivat Helena Kuuskosken kädenjälkeä. Järvenpäässä oli myös Kuuskosken perheen perustama Peikkopuisto.
Muumimamma käsilaukkuineen.


Muumipeikko
Niiskuneiti
Nipsu

Miska

3 kommenttia:

  1. Ovatpa huippusymppiksiä! Laita ihmeessä tämän kirjoituksesi linkki vaikka fb:n muumiryhmään, siellä oltaisiin varmasti kiinnostuneita https://www.facebook.com/groups/5412164662/

    VastaaPoista
  2. Kiitos Taika vinkistä! En tiennytkään tuosta ryhmästä.

    VastaaPoista
  3. Hauska nähdä! Minulla oli 1950-luvun lopulla, Alankomaissa, kaikki nuo muumihahmot. Äitini toi ne matkamuistoiksi, minun voimakkaasta pyynnöstäni, aina Hollantiin kun kävi välillä entisessä kotimaassaan, Suomessa. Valitettavasti ne tuhoutuivat vuosien saatossa kun pikkuveljet ja -siskot niiden kanssa leikkivät...Harmittava takaisku. Kiitos kuvista!

    VastaaPoista