sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Vanha Marttamekko

Liityin reilu vuosi sitten marttoihin. En sitä ennen tiennyt toiminnasta paljoakaan, on ollut todella mielenkiintoista  päästä mukaan aktiiviseen ja hauskaan joukkoon. Oma Martta-yhdistyksemme täytti äskettäin 60 vuotta ja monet jäsenet ovatkin olleet toiminnassa mukana vuosikymmeniä.

Pari viikkoa sitten siivosimme yhdistyksen kaappeja ja sieltä löytyi vanha Martta-puku jonka eräs yhdistyksen jäsen on itselleen ommellut 50-luvulla. Hänen tyttärensä on lahjoittanut puvun yhdistykselle äitinsä jäämistöstä. Martta-pukua kun ei saa antaa kierrätykseen tai myydä eteenpäin, se pitää hävittää polttamalla. Onneksi tätä ei ole hävitetty. Se on hienossa kunnossa ja siististi ommeltu. Tarjoiduin sen pesemään ja korjaamaan,  mutta mitään korjauksia ei tarvinnut kuitenkaan tehdä. Hyvin tehty vaate kestää vuosikymmeniä ahkerasta käytöstä huolimatta.

Tässä kuva puvusta. Vinoon leikattu miehusta oli alkuperäisessä Martta-puvussa jota tämä vaate edustaa. Malli otettiin käyttöön vuonna 1935 ja oli käytössä vielä koko 50-luvun.  60-luvulla mallia uudistettiin, esimerkiksi etukappale ommeltiin suoraan ja mekkoa muutenkin muodistettiin. Asuun kuuluu myös kaunis nenäliina, joka on tietenkin myös käsin kirjottu.

Alkuperäisen Martta-puvun on suunnitellut tekstiilitaitelija Eeva Saurio ja kangas on Finlaysonin tuotantoa. Täältä voi lukea lisää marttavaatteista jos aihe kiinnostaa.

Nyt kun mekko on pesty ja silitetty, palautan sen yhdistyksen kaappiin ja saatan sitä joskus lainata jos tulee tarvetta. Minusta se on paljon sympaattisempi kuin uudet Martta-puvut eikä minulla oikeastaan ole tarvetta omaa mekkoa hankkiakaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti