sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Kööpenhaminan kirpputorit

Heissan! Olen hengissä ja täysillä kevätpuuhissa, niin kovasti etten ehdi edes blogia päivittämään. Sain hurjan piristysruiskeen lomareissultamme, on se niin virkistävää olla pois kotoa ja nähdä muutakin kuin työmatkabusseja ja työpaikan käytäviä. Puhumattakaan hyvästä matkaseurasta. Reissu oli onnistunut kaikin puolin. Tarkoitus oli käydä niin monella kirppiksellä kun jaksetaan ja paljon me ehdittiin ja jaksettiinkin. Lähdimme torstaina ja palasimme maanantaina, siis väliin jäi kolme kokonaista kirppispäivää perillä. Homma oli tarkkaan suunniteltu, viikonloput on Kööpenhaminan parhaita kirpputoripäiviä.Olimme vuokranneet asunnon Contact@all-Copenhagen-apartments.com -välityksen kautta. Asunto osoittautui todella kivaksi, pikkukolmio Vesterbrogadella, rautatieasemalta pystyi kävelemään asunnolle tai pääsi bussilla muutaman pysäkinvälin.  Laitoimme aamiaisen itse ja nautimme iltapalan myös siellä (viiniä/olutta ja pientä syötävää), muuten söimme ulkona.

Kävimme ainakin kuudella kirppiksellä ja vaikka kuinka monessa antiikki- ja retrokaupassa, niitä Kööpenhaminassa riittää. Apuna meillä oli Retro-lehden numero 1/2013 ja Kööpenhaminan konkari Tiina joka tuntee kaupungin hyvin. Toinenkin Köpiksen kirppiksien kiertäjä on porukassamme, eli olimme aika hyvin perillä siitä minne kannattaa suunnistaa. Enimmäkseen kävelimme kohteesta toiseen tai kuljimme bussilla mikä on suositeltavaa, välimatkat voivat olla aika pitkiä.

Hintataso ainakin vaatteiden osalta on aika edullinen, parempaa ja uudempaa kampetta saa edullisempaan hintaan kuin Suomessa. Astiat ovat myös edullisempia mutta niitä emme paljoa ostaneet, ei oikein osunut kohdalle mitään sopivaa. Jos pitää vanhoista käsitöistä, pitsiliinoista ja ristipistotöistä, niitä löytyy edulliseen hintaan vaikka kuinka paljon. Myös vanhoja kauniita iltalaukkuja, hattuja ja kenkiä löytyy paljon.

Tässä paikkoja joissa kävimme. Kierros alkoi perjantaina keskustasta,  Thorvaldsens Plads Antikmarked, osoite Bertel Thorvaldsens plads 2,  on ammattilaisten kirpputori kauniilla paikalla kanavan varrella. Avoinna perjantaisin 7.00-17.00 ja lauantaisin 9.00-17.00. Sieltä löytyy kaikenlaista vanhaa tavaraa mitä antiikkikaupoissakin on.  Ostin pienen palisanterista tehdyn puurasian 150 kruunun hintaan. Yhdellä kauppiaalla oli 100 kruunun pöytä, josta löysin Finellin valkoisen vesipannun. Se oli pakko ostaa, vaikken tarvitsekaan, voinhan myydä sen kirppiksellä eteenpäin. Löysin myös 100 kruunulla hopeasormuksen hukkaamani  tilalle. Kävimme myös monessa antiikkikaupassa, mutta niistä ei löytynyt mitään ainakaan minulle.Lauantaiaamuna varhain suunnistimme Fredriksbergiin. Sinne kannattaa mennä kävelemään, todella kaunista, Kööpenhaminan Notting Hill Retro-lehden mukaan. Kirpputori on lauantaisin 9.00-15.00. Ilma oli loistava ja myyjiä paljon. Torin perusteellinen läpikäynti vie useamman tunnin. Hyviä vaatteita on paljon ja kaikenlaista normikirppistavaraa. Uuden tusinatavaran kaupittelijat puuttuvat onneksi kokonaan. Olin ehkä vähän turhankin nirso, löysin vain pari palaa 50-luvun kangasta josta teen lapsenlapselle mekon, hinta 20 kruunua ja valkoisen pitsivillatakin kesäksi, hinta myös 20 kruunua. Kaverini osti käsityövillalankoja villalankakirjontaa varten. Jos ette tiedä mitä se on, tässä kuva. Villalankakirjonta on uusi harrastus johon hän on hurahtanut, työt on upeita ja tyyli vapaa. Kaikkea voi käyttää, helmiä, nappeja, lankoja, kankaanpaloja. Pohjakankaana käytetään yleensä villahuopaa.

Tämä ei ole kaverini tekemä, otin kuvan netistä hakusanalla "yllebroderier".


Tästä kankaasta ajattelin tehdä pienelle lapsenlapselleni kesämekon.


Kävimme lauantaina vielä Norrebro Loppenmarknadilla, joka on myös ammattilaisten kirppis, Norrebrogadella, avoinna lauantaisin 8-14. Siellä ei ollut ainakaan meille mitään kiinnostavaa. Löysin kuitenkin saman kadun varrelta antiikkikaupasta vanhan Kööpenhaminan kartan jonka aion laittaa seinälle.Palasimme vielä perjantain kohteeseen Thorvaldsens Plads Antiikkimarkkinoille. Sattumalta huomasimme kyltin pihakirppikselle siinä aivan lähellä. Se olikin loistopaikka,
talon naiset olivat pistäneet pystyyn oman kirppiksen (tanskaksi muuten  loppemarknad). Sieltä löysin hienon vaalean nahkatakin vaivaiseen 200 kruunun hintaan. Muutkin ostelivat kenkiä ja vaatteita, esim. Miumiun sandaalit saivat uuden onnellisen omistajan. Laitan kuvia vaatteista myöhemmin kun saan kuvaajan paikalle.

Sunnuntaina menimme junalla Charlottenlundiin. Sinne pääsee paikallisjunalla (S-juna Helsingoriin päin). Se olikin ihan superpaikka vaatteiden shoppailuun. Todella hyväkuntoisia vaatteita kohtuuhintoihin. Ostajia on myös paljon, paikka näyttää olevan nuorten suosiossa, muotivaatteiden myyjiä paljon enemmän kuin esimerkiksi Fredriksbergissä. Täältä tarttui mukaan musta ihan uusi nahkahame 50 kruunulla. Kannattaa varata mukaan evästä, kirppis on pölyisellä kentällä, vain kahvia ja makkaraa on tarjolla kunnon markkinameininkiin.

Iltapäivällä kävimme Amagerissa bussilla. Siellä piti olla kaksi jättisuurta sisäkirpputoria. Matka olikin aika työläs, kävelimme varmaan tunnin ennenkuin toinen niistä löytyi. Den blå hal, valtavan suuri aika sekavan oloinen pikkukauppojen keskittymä jonne oli 10 kruunun sisäänpääsymaksu. Tavaraa oli paljon, mutta tuli tunne että todelliset helmet on jossain muualla. Tämän voisin jättää väliin ensi kerralla. Jos haluat sinne kuitenkin mennä, kannattaa olla auto tai polkupyörä tai selvittää ainakin bussiaikataulut. Nyt saimme yllättäen ylimääräisen sunnuntaikävelyn kauniissa auringonpaisteessa. Kyllä se menetteli, mutta paikka ei oikein ollut vaivan väärtti.

Ystäväni ostelivat samantapaisia juttuja kuin minäkin, koruja, vaatteita, laukkuja, kenkiä, villalankoja, silkkisolmioita (niistäkin voi tehdä vaikka mitä!), kaikkea en nyt enää muistakaan.

Hyviä ravintoloita ja kahviloita on vaikka kuinka paljon, mutta niistä en nyt kirjoita, tämä kun on retroiluun ja vintageen keskittynyt blogi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti