perjantai 31. toukokuuta 2013

Plagiointiskandaali

Olen pöyristynyt Kristiina Isolan toiminnasta. Ensin hän on ratsastanut äitinsä Maija Isolan maineella ja tehnyt sievoisen omaisuuden, viime vuoden verotettavat  tulot oli yli 2 miljoona euroa! Tietää varsin hyvin mitä taiteilijan tekijänoikeus merkitsee. Marimekko on ärhäkkäästi vahtinut omia oikeuksiaan maailmalla. Esim. Dolce Gabbana joutui maksamaan isot korvaukset Unikko-kuosin kopioinnista.

Taiteilija pyytää anteeksi Suomen kansalta ja Marimekko pyytää anteeksi Suomen kansalta. Pitäisi pyytää anteeksi taiteilija Maria Primatshenkon perikunnalta. Marimekon puhtoinen maine on nyt mennyttä. Isola ei ole sanallakaan sanonut, että korvaisi jotain taiteilijan perikunnalle. En ymmärrä, miksi tunnustettu taiteilija menee kopioimaan toisen työn ihan yksi yhteen, todella härskiä.

Olen pettynyt ja surullinen. Sanotaan, että suomalaiseen voi luottaa ja olemme rehellistä kansaa. Puppua!

Luin jostain, että Kristiina Isola olisi Metsänväki-kankaan julkistustilaisuudessa sanonut, että sai idean kuosiin kävellessään suomalaisessa metsässä. Meille suomalaisille metsä merkitsee paljon ja saamme sieltä voimaa. Kattia kanssa, ukrainalaista metsää, inspiraatio tuli suoraan copy/pastella taidekirjasta.

Tässä Helsingin Sanomien sivuilta Maria Primatshenkon Rotta matkalla -teos ja Isolan Metsänväki -kuosi oikealla. Jokainen näkee, että kuosi on suora kopio taideteoksesta, rottaperhe vain puuttuu.

Sitten on vielä se toinenkin plagiointiepäily Gingko-kuosista. Siinäkin yhtäläisyys on ilmeinen. Taitaa olla niin, että taiteilijan luovuus on ehtynyt. Helpointa on mennä sieltä mistä aita on matalin.

Oma äitini oli suunnittelija ja hänkin törmäsi aika usein siihen että ideoita kopioitiin ja myytiin omina. Ei se mitään uutta ole Suomessakaan. Kun on yrityksen palveluksessa, paine tehdä uutta on kova ja ei ole helppoa aina ideoida uutta. Kaikki on jo kertaalleen tehty ja keksitty, ei siinä mitään. Mutta pienellä soveltamisella ei jää kiinni. Niinhän taitava suunnittelija toimii. Kaikki trendit jotka toistelee menneitä vuosikymmeniä, nehän on vain vanhan toistoa vähän uudella tavalla. Voisi reilusti tunnustaa että sai idean taiteilijan työstä ja työsti sitä vähän omalla tavallaan. Sekään ei ole oikein, mutta olisi edes rehellistä toimintaa. Ugh, olen puhunut.Kuvakaappaus Helsingin Sanomien nettisivuilta Copyright: MTV Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti