maanantai 2. syyskuuta 2013

Hus&Hem Retro 4/2013

Uusi ruotsalainen Retro-lehti on taas täynnä mielenkiintosta asiaa retrofaneille. Esimerkiksi kiva juttu  suomalaisista emaliastioista. Ovat keskittyneet vain Esteri Tomulan tuotantoon, eikä ihme, astiat ovat hyvin suosittuja myös Ruotsin puolella. Hyvä artikkeli, minäkin löysin joitain malleja joita en ole koskaan nähnyt.

Lehti antaa myös hinta-arviot. Niitä on hauska katsella ja vertailla vastaaviin suomalaisiin. Ruotsista löytyy edelleen halvemmalla suomalaistakin designia. Se on ymmärrettävää, joka maassa arvostetaan omia suunnittelijoita eniten, rakastetuimmat esineet nousevat huippuhintoihin kun niin monet niitä tavoittelevat.







Lehdessä mainitaan myös uusin Keräilijän aarteet kirja, Esteri Tomulan Arabialle suunnittelemat koristeet.

Muita hauskoja juttuja oli esim. artikkeli kävelypuvuista. Enää ei puhuta kävelypuvuista, jakkupuku on vastaava nykyajan termi. Kävelypuku oli ennen jokaisella tyylikkäällä naisella, oli kesäkävelypukua ja talvikävelypukua. Talviversiossa oli kunnolla vuoritettu hame ja turkiskauluksinen jakku. Sitä käytettiin myös pakkasilla, hameen vuori oli tuulenpitävä ja alla oli tietenkin villahousut. Housujahan ei käytetty arkipukeutumisessa ollenkaan työpaikoilla tai kaupungilla asioidessa.

Tässä esimerkkejä eri vuosikymmeniltä.


 Upea tiimalasivyötärö vuodelta 1952.
 30-luvun tyyli on tyylikkäin - eleganttia ja naisellista. 40-luvun tyylistä en pidä ollenkaan, liian militanttia ja kulmikasta minulle.

 Iki-ihana Jackie ja pieni pillerirasiahattu. Tätä tyyliä äitini harrasti.

 60-luvun hieman rennompi tyyli.

70-luvulla oli sitten pitkät helmat. Tässä Mary Quant -mallistoa vuodelta 1974.
Sitten tulivatkin jo muotiin housupuvut jotka oikeastaan syrjäyttivät klassiset kävelypuvut.

Jos ruotsinkieli sujuu, on lehdessä vielä hyvä artikkeli Berliinin kirpputoreista ja monta hauskaa sisustusjuttua. Lehti löytyy Helsingistä ainakin Akateemisesta kirjakaupasta. Sitä saa myös tilata osoitteesta kundtjanst.retro@formapg.se.

Vielä lopuksi kuva söpöstä ikkunalaudasta. Voi kun saisi marmorisen ikkunalaudan. Niitä en ole Suomessa nähnyt koskaan. Ruotsista niitäkin löytyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti