lauantai 9. elokuuta 2014

Retrokankaiden aarrearkku

Olen palannut lähes kahden viikon Ruotsin matkaltani ja lomakin lähestyy loppuaan. Kirjoittelen kokemuksistani ja jaan vinkkejä mielenkiintoisista paikoista joissa matkan aikana kävimme. Asuin ystäväni luona Uppsalassa ja olimme reilun viikon vaatteiden ompelu- ja kaavoituskurssilla Taalainmaalla Insjössä Sätergläntanin kansankorkeakoulussa.

Kaikista ihanin paikka jossa kävimme on mielestäni Enköpingin liepeillä oleva kauppa Lata pigan. Ohessa linkki liikkeen Facebook-sivuille.

Kaupan omistaja on erikoistunut vanhoihin kankaisiin, lähinnä printteihin ja vintage-vaatteisiin. Tekstiilit on lajiteltu kauniisti eri osastoihin, 40-luku erikseen, 50-70-luvun kankaat väreittäin seinät peittäviin hyllyihin. Kaupan yläkerrassa on vielä vintage-vaatteiden osasto. Kaikkea mahdollista, kesämekkoja, juhla-asuja, lastenvaatteita, you name it. Suurin osa mekoista on kokoa 36-38 ja vyötäröt ovat Marilyn Monroen mittoja. En ostanut mitään, vaikka tarjonta oli valtava, eikä muutkaan ystäväni, mutta on ihana katsoa menneiden aikojen vaatteita. Kaikki on hienosti työstettyä ja värit ja mallit tyylikkäitä.

Toisessa rakennuksessa on myös osasto vanhoille tavaroille, valaisimia, astioita, huonekaluja, leluja ym. kirppistavaraa.

Joka toinen lauantai kaupassa järjestetään ompelukurssi. Valittavana on kolme mekkomallia joista ammattitaitoinen ompelija leikkaa jokaiselle omien mittojen mukaiset kaavat. Kankaan  voi ostaa kaupasta tai käyttää uutta. Osallistuja saa kaavat mukaansa ja ompelee mekon kotonaan.
Tässä kesän mekkomallit. Syksyksi on luvassa uudet vaihtoehdot.


40-luvun hillittyjä värejä ja edessä huikea 60-luvun kotelomekko.

Sisustuskankaita lähinnä 40- ja 50-luvuilta.

Tämän valtavan kangaspaljouden keskellä järki meinaa mennä. Pengoimme 30-asteisessa myymälässä pinoja varmaan tunnin. Onneksi väsyneille matkakumppaneille on tarjolla istumapaikkoja. Pääsee lepuuttamaan helteessä turvonneita jalkojaan ja särkevää selkäänsä.

Tässä yläkerran mekkotarjontaa. Asiaan kuuluu tietenkin myös hatut, huivit, kengät, sievät iltalaukut.Tässä kaksi omaa suosikkiani. Tuon vaaleanpunaisen unelman voisi kopioida.Hillitsin shoppailuhaluni ja ostin lopuksi vain yhden sisustuskankaan, vaihteeksi ruotsalaisen. Suomalaisia kankaita oli runsaasti tarjolla,  Ruotsissakin niitä kovasti arvostetaan. Kaupan kallein kangas oli Marjatta Metsovaaran verho joka maksoi reilut 200 euroa.

Omani oli huomattavasti edullisempi verhokangas, 400 SEK (n. 43 euroa). Birgitta Dahlströmin "Midsommar". Ajattelin ensin käyttää sitä pöytäliinana, mutta taidankin tehdä siitä verhon makuuhuoneeseen. Päärmeissä on varaa pidennykseen ja ompelen lenkit samaan tapaan kuin brodyyriverhoissani on, saan nillä konsteilla verhosta samanpituisen kuin muutkin. Tästä näkee miltä verho näyttää makuuhuoneen ikkunassa ennen pidennysoperaatiota.


Kirjoittelen lisää kokemuksistani. Nyt pitää mennä taas ulos, niin kauan lämmintä riittää, yritän siitä nauttia. Eilinen menikin pensasmustikkapellolla lähes 30 asteen helteessä. Sitä ei voi oikein nautinnoksi kutsua, mutta tulihan mustikat pakastimeen.

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Minulla olisi tampellan pulteri kangasta.. kiinnostaisiko sinua se? Minulla ei ole tietoa miltä vuosikymmeneltä se on..niitä olisi useampi verho ja ne ovat hyväkuntoisia!

    VastaaPoista
  2. Hei Ninaa, kiva että pidit kuvista. En tiedä minkälainen on Pulteri. Minkä väristä kangas on?

    VastaaPoista