sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Ompelukurssi Ruotsissa

Olin kesällä ompelukurssilla kansankorkeakoulussa Ruotsissa. Aikomukseni on ollut kertoa kurssista aiemmin ja esitellä Sätergläntanin kansankorkeakoulua, mutta on juttu jäänyt vähän vaiheeseen. Sätergläntan on siis Taalainmaalla,  Insjössä. Leksand oli lähin kaupunki. Koulu on suuntautunut perinteisiin kädentaitoihin, kudontaan, ompeluun, neuleisiin, puu- ja metallitöihin.  Tarjolla on lukukauden pituisia ja lyhyempiä kursseja. Kansankorkeakoulut ovat tavallaan sisäoppilaitoksia, asutaan koululla ja kurssimaksuun kuuluu täysihoito.

Ostallistuimme ystäväni kanssa vaateompelun kurssille, "Mode med folklig inspiration". Meille ei oikein avautunut kurssin sisältö etukäteen. Ymmärsimme kyllä että tarkoitus oli ommella mekko, tunika tai pusero johon tulisi ottaa vaikutteita vanhasta perinnepukeutumisesta. Vähän mietin mitä ihmettä minä teen, en halua kansallispuvun puseroa tai röijyä. Mielummin tarvisin kotelomekon kaavan. Kurssiohjelmaan kuului oman peruskaavan tekeminen ja mallin ompelu, istutus ja korjaukset.

Paljon kurssiaikaa vei erilaisten kaavojen teko oman peruskaavan mukaan. Jos olisi sisäistänyt kaiken, osaisi tehdä erilaisia leikkauksia, empire-mallin, a-mallisen mekon, raglan-hihat ym. Ehdin itse tehdä kaavan prinsessaleikkaukseen,  kotelomekkoon ja leveään helmaan joka lähtee kotelomekon kaavasta. Olen erityisen tyytyväinen istuvaan kotelomekon kaavaan, nyt ei tarvi koskaan lähteä etsimään sopivaa kaavaa kaupoista. (En muuten tiedä mitä prinsessaleikkaus on suomeksi, käänsin sen suoraan ruotsista, princesskärning. Siis kotelomekon kaava luulisin, en osaa ompelutermejä kun en ole ammattilainen.) Voin tarkistaa osaavalta ystävältäni.

Kolmantena päivänä suunnittelimme oman mallimme ja tarkoituksena oli saada aikaan jotain kansanomaista malliin mukaan. Esim. kirjontaa, rypytyksiä, hihanmallia tai muuta. Käytössämme oli koulun laaja kirjasto jossa vietimme muutaman tunnin. Minulla oli mukana muutama kangas kesämekkoa varten. Valitsin sinivalkoisen kukkakankaan joka on kovin kevyt ja kesäinen. Ostin sen Eurokankaan palakasasta 20 eurolla  ennen matkaa. Pääsen sitä käyttämään vasta ensi kesänä, mutta ei se haittaa. Mekossa ei ole oikeastaan mitään kansanomaista, mutta ei ollut monien muidenkaan töissä. Ei se kuitenkaan ollut pääasia kurssilla. Kaavoitus ja oman vaatteen suunnittelu ja ompeleminen oli kaikkein antoisinta.
Vanhoja vaatteita koulun kokoelmista. Näistä oli tarkoitus ottaa ideoita omiin töihin.Kurssin parasta antia oli ihanat kurssikaverit ja osaava opettaja. Hän jaksoi paneutua jokaisen ongelmiin väsymättömästi ja näytti kädestä pitäen miten eri työvaiheista selvitään.  Kaikki kurssilaiset olivat harrastaneet ompelua aikaisemmin, mutta halusivat opetusta esim. kaavoituksessa ja ompelutekniikoissa. Kaikenlaisia kommelluksia sattui, joku ompeli hihan väärinpäin, yhdeltä onnettomalta repesi selkäkappale juuri kun pusero oli saatu kasaan. Kaikesta selvittiin, puseroon tehtiin nätti paikka, joka lopulta näytti hauskalta yksityiskohdalta.

On ihanaa kun saa keskittyä koko päivän vain ompeluun samanhenkisten ihmisten kanssa, ruoka on valmiina pöydässä, aamiainen, lounas, illallinen ja iltapalakin. Aamu- ja iltapäiväkahvit juotiin yleensä koulun terassilla. Ilma oli helteinen koko viikon ja pakenimme sisälle viileään keskipäivän aikana. Lopetimme ompelut yleensä vasta yhdeksän aikaan illalla. Sen jälkeen istuimme asuntolan seurusteluhuoneessa ja joimme lasin viiniä ja juttelimme muutaman tunnin.  Muutamana iltapäivänä kävimme lähiseudun kirpputoreilla,  joista löytyi kaikenlaista mielenkiintoista, vanhoja kankaita, vaatteita, kirjontatöitä, pitsejä, nauhoja ym. Minä löysin tietenkin yhden kahvikupin - sen olen esitellyt aikaisemmin täällä blogissa. Kaikenlaista muutakin, lapselle lakanoita, mekon, pieniä kirjontatöitä tuleviin käsitöihin.


Kurssipaikka on kauniilla paikalla maaseudulla. Sätergläntanilla on myös hyvin varustettu kauppa, josta sai kaikenlaisia ompelutarvikkeita, kirjoja, kankaita ja valmiita käsitöitä. En tarkoita mitään villasukkia ja patalappuja, vaan todella upeita ammattilaisten tekemiä metallitöitä, liinoja, vaatteita, koristeita ym.


Kaupan kirjavalikoimaa


Täällä nautittiin lounaat ja päivälliset.

 Koulun sisäänkäynti


Seurusteluhuone

 Ompelusalista

 Oma mekkoni leikattuna

Ja tässä valmiina.


Kirjaston lohikäärme

Tässä yksi harvoista kurssitöistä joka valmistui viikossa. Upea a-linjainen mekko ja ihana energinen Annika.

Voin suositella kurssipaikkaa, jos haluat lisätietoja, voit kirjoittaa minulle. Perusompelutaidot tulee olla ja ruotsin kielen pitää sujua. Osallistujat tulivat enimmäkseen Ruotsista, yksi Saksasta ja yksi Norjasta. Oli hauskaa kun tuli vähän kansaivälistä väriä mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti