perjantai 27. helmikuuta 2015

Pitsihullutus

Olen hurahtanut vanhoihin pitseihin oikein kunnolla. Kirppiksillä suuntaan ensimmäiseksi liinavaatepuolelle jossa pengon kaikki epämääräiset rättikasat. Sitkeän etsinnän ansiosta olen onnistunut löytämään joitain pieniä aarteita. Etsin vain ohuesta valkoisesta langasta virkattuja pikkuliinoja ja lakananpitsejä. Värikkäät pikkuliinat ja erilaiset paksusta langasta virkatut ikkunaverhot  ja sängynpeitot jätän kokonaan väliin.

Tarkoitus on käyttää pitsejä käsitöissä, tehdä pieniä pussukoita ja ehkä joskus jotain isompaakin. Arvostan entisaikojen naisten työtä, lukuisia tunteja on käytetty pikkuliinojen virkkaukseen ja työt on toteutettu huolellisesti. Kirjahyllyssäni on pari pitsikirjaa, niistä voi etsiä malleja. Melkein kaikki ovat löytyneet Mary Oljen kirjasta Uusi Pitsikirja, joka on kirjoitettu vuonna 1958, kirjani on viides painos vuodelta 1968. Se on joululahja Liisa-tädiltäni joka innosti minua pitsinvirkkuuseen kun olin teini. Jotain sain aikaiseksi, mutta innostus lopahti aika pian. Olin paljon enemmän kiinnostunut ompelemisesta ja teinkin suuren osan vaatteistani itse tai äitini avustamana.Toinen hyvä kirja, jonka ystäväni Ruotsista lähetti minulle äskettäin, on Lisa Melénin Näversöms mönster (verkkopitsien mallit). Kirja on vuodelta 1981. Nyt sitten tiedän vähän enemmän verkkopitsitekniikastakin jos niitä vielä sattuu kohdalle.Tässä viime aikojen löytöjä. Tämä lakananpitsi oli likainen ja kellastunut. Kirppiksen myyjä otti sen inhonsekaisin ilmein käteensä ja näin että hän ihmetteli kuka hullu haluaa viedä kotiinsa rättejä ja vielä maksaa niistä. Myyjä oli tutulla kirppiksellä ensimmäistä päivää töissä, hän ei vielä ollut tottunut kirpputorimeininkiin. Pesun ja valkaisun jälkeen pitsi on hienossa kunnossa. Sitä on yhden lakananpitsin verran. Hinta 1,50 euroa.

Tästä pikkuliinasta ajattelin irrottaa kukkia ja tärkätä ne perunajauho-vesiseoksella. Voisi tehdä pieniä joulukoristeita tai ripustaa mobiileihin. Saa nähdä raatsinko hajottaa sen.

Tämä on uusin löytö. Se pääätyy varmaan pieneen kassiin tai pussiin.

Kolmionmallinen pitsi on tyynyliinan kulmapitsi. Tämä oli kallein löytöni, hinta 5 euroa. Siinä kulkee kipuraja, enempää en halua maksaa.


Tässä sama pitsiliina kuin ylemmässä oranssipohjasessa kuvassa, en tiedä yhtään mitä tästä tulee.


Myös muita kauniita käsitöitä kerään talteen. Tässä  kaksi valkoista applikaatiota, joista en tiedä mihin niitä on käytetty. Toistaiseksi ne koristavat yöpöytääni.
Kaunista viikonloppua!


2 kommenttia:

  1. Näytti niin tutulta tuo Uuden pitsikirjan kannessa ollut pitsi, jotta minun piti etsiä liinavarastosta liina, johon olin virkannut samanlaisen reunuspitsin. Löytyihän se. Siitä on jo aikaa. Piri

    VastaaPoista
  2. Hei, suurin osa pitseistä Suomessa on varmaan virkattu Mary Oljen mallien mukaan. Ovat olleet suosittuja.

    VastaaPoista