maanantai 13. heinäkuuta 2015

60-luvun ovenpainikkeet ja ennen ja nyt kuvia asunnostani

Asuintaloni on rakennettu vuonna 1965. Suunnittelusta on vastannut maineikas arkkitehti Jaakko Laapotti. Hän on toiminut Teknisen Korkeakoulun  arkkitehtiosaston asuntosuunnittelun professorina vuosina 1975-94. Laapotin suunnttelemat talot ovat suosittuja, hänen nimeään näkee usein asuntoilmoitusten myyntiargumenttina. Pohjaratkaisut ovat toimivia, ikkunat suuria, valoa riittää ja talot on usein rakennettu maaston muotoja myötäillen kauniille paikoille.

Kun ostin asuntoni joku aikaisempi omistaja oli tuhonnut kauniin vanhan tyylin lähes kokonaan. Keittiössä oli mökkimaailmaan sopivat kaapit, katto oli roiskemaalattu. Kylpyhuoneessa oli kamalat turkoosinkukertavat kaakelit koristeboordeineen ja puupaneelit! Suihkukaappi oli halvinta mallia jota K-raudasta saa. Muutama väliovi asunnosta oli poistettu, se olikin ainoa hyvä asia. Makuuhuoneiden ovenkahvatkin eli painikkeet tämä mökkiromantikko oli vaihtanut kaareviin alumiininvärisiin. Olen neljän vuoden aikana uusinut lähes kaiken lattiasta kattoon, nuo kaarevat ovenkahvat ovat vaan jääneet viimeiseksi.

Tässä muutama kuva asunnosta kun ostin sen. Nappasin myös pari kuvaa tämän päivän tilanteesta.


Vanha kylpyhuone. Olen jo unohtanut, että sekä kylpyhuoneessa että eteisessä oli puupaneelit.

Uusi kylpyhuone. Se on aika lailla putkiremonttien standardia, minulle kelpaa hyvin.Viime viikolla kun kävimme Fiskarsin antiikkimarkkinoilla varasimme aikaa myös Billnäsissä sijaitsevaan Rakennusapteekkiin. Sieltä löysin asunnon tyyliin sopivat ovenkahvat sekä vaatehuoneen oveen lankavetimen. Ystäväni osti vanhoihin ikkunoihin lukkomekanismeja, niitäkin löytyi riittävästi. Mistään muualta hän ei ole niitä löytänyt. Saimme asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua. Voin lämpimästi suositella Rakennusapteekkia. Ostamani ovenpainikkeet ovat kierrätystavaraa, samoja olisi saanut myös uusina, mutta hinta olisi ollut moninkertainen. Nyt kaksi painikeparia maksoi yhteensä 40 euroa. Lankavedin on uustuotantoa, sen hinta oli 5,80.

Vaihdoin eilen illalla ovien painikkeet ja lankavetimen. Oli todella helppoa, vajaassa tunnissa työ oli tehty. Olen oikein tyytyväinen, kokonaisuus muodostuu pienistä asioista. Seuraavaksi aion tutkia minkälaiset ikkunalaudet olisivat kauneimmat, nykyiset ovat valkoista ikilevyä. Se on tyypillinen 60-luvun materiaali, mutta haluaisin jotain vähän tyylikkäämpää.


Kaarevamuotoinen ovenpainikerumilus.


Uudet painikkeet. Ovet pitää vielä maalata uudelleen.

Vaatehuoneen uusi ovenkahva. Lankavedin oli tyypillinen 60-luvun ovissa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti