perjantai 12. helmikuuta 2016

Paidansuojuksista eli hikilapuista

Ei kovin esteettinen aihe, mutta kun olen asiaa tutkinut, niin luulisin, että voisi kiinnostaa  joitakuita muitakin. Olen allergisoitunut kaikille tavallisille deodoranteille, voin käyttää vain kristallideodorantteja ja ne toimivat kyllä kohtuullisesti. Poistavat hienhajun, mutta eivät hikoilua. Olen kokeillut myös ruokasoodaa, jota joissain blogeissa on kehuttu, siitäkin sain kutisevat ja punottavat kainalot.

Kun käyttää paljon vintagevaatteita  ja villamekkoja,  joita ei voi pestä joka käytön jälkeen, pitää yläosat jotenkin suojata hikoontumiselta. Hihallinen aluspaita on yksi ratkaisu kylminä päivinä. Ennen vanhaan kaikkiin parempiin vaatteisiin ommeltiin hikilaput, joita sitten pestiin tarvittaessa. Talvivaatteita pestiin äärimmäisen harvoin, yleensä vaan tuuletettiin ja poistettiin tahroja. Nykyään onneksi kaiken voi pestä, eikä varmaan kukaan haluaisi kulkea kuukausitolkulla pesemättömissä vaatteissa.

Käsityöopettajien opettaja Helsingin yliopistossa Ritva Koskennurmi-Sivonen suosittelee kainalolappujen käyttöä vaatteissa. Artikkeli on ollut Opettaja-lehdessä vuonna 2012, löysin siitä maininnan Hääräämö-blogista
Vaatteiden käyttöikä pitenee, turhan tiuha peseminen myös rasittaa luontoa.

Kertakäyttäisiä paidansuojuksia valmistetaan Suomessa Helmi-merkkisiä, mutta marketeista en niitä löytänyt, tilasin omani Kärkkäisen nettikaupasta, hinta oli 3,60 paketti. Ostin kolme pakettia ja päälle tuli toimituskulut 6 euroa. Paketissa on 6 paria.
Olen kokeillut suojia (hikilapuiksi niitä myös kutsutaan) ja kyllä ne toimii. Ne kiinnitetään tarroilla kiinni vaatteeseen. Nyt talvella en vaan hikoile paljoa eli tositoimiin ne eivät ole vielä päässeet. Vähän ne on hankalat, irtoilevat ainakin villaneuleesta ja rapisevat aluksi päällä, mutta mukautuvat parin tunnin käytön jälkeen ihan hyvin.
Kolmen paketin hinta yhteensä 16 euroa toimituskuluineen.Toinen vaihtoehto kertakäyttöisille hikilapuille on omatekoiset laput jotka ommellaan muutamalla pistolla kiinni. Niitä sitten voi pestä vaikka joka käytön jälkeen. Vielä en ole ajatellut ryhtyä ompelemaan, vaikka kesämekoissa ne voisivat olla käteviä. Aika paljon viitseliäisyyttä niiden käyttö kyllä vaatii.

Valmiita kankaisia on myytävänä kangaskaupoissa, se voisi olla helpompi vaihtoehto. Niihin en ole vielä perehtynyt. Tikatassa ainakin on myynnnissä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti