maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kesäretki Billnäsiin ja Fiskarsiin

Teimme jo perinteeksi muodostuneen kesäretken Billnäsin ja Fiskarsin antiikkimarkkinoille. Tällä kerralla otimme ilon irti molemmista paikoista oikein perusteellisesti, olimme varanneet majoituksen yhdeksi yöksi Villa Taikasta joka on 4,5 km Fiskarsista. Oli kunnolla aikaa viettää pari aurinkoista kesäpäivää markkinahumussa, jutella kauppiaiden kanssa ja vaan nauttia kauniista ruukkimiljööstä kummassakin kylässä. Aloitimme Billnäsistä jossa menikin koko päivä. Kauppiaita oli paljon, myös muuta kuin antiikkia ja vanhaa tavaraa. Myyjät oli siroteltu pihamyyntipaikoille, ratsastusmaneesiin ja ruukintorin alueelle, jonne oli muutaman sadan metrin matka pääpaikalta. Kaikenlaista antiikkia oli tarjolla, vanhoja rahoja, koruja, astioita, talonpoikaisesineitä, retroa, vintage-vaatteita ja sekalaisia kirpputoripöytiä oli myös piristämässä tarjontaa.


Hinnat olivat niitä tavallisia, suomalainen design on hinnoissaan, sehän tiedetään, mutta edullisia löytöjäkin saattoi tehdä. Yksittäisiä laseja ostimme täydentämään joko omia tai ystävien astiastoja. On sitten valmiiksi  ostettuna syntymäpäivä- tai joululahja ystävälle.Kun täysin ehjän lasin hinta on 5 euroa ja suunnittelijana esim. Sarpaneva tai joku muu maineikas tekijä, se on mielestäni sopiva hinta. Ostin esimerkiksi kaksi Göran Hongellin jälkiruokamaljaa rikoontuneitten tilalle, yhteishinta kympin.

Kovasti oli Billnäsissä nähty vaivaa asiakkaiden houkuttelemiseksi, lapsille oli pomppulinna ja ruukintorin alueella soitti bändi vanhaa tanssimusiikkia. Kahviloiden ja makkaramyyjien hinnat olivat edullisempia kuin Fiskarsissa, myöskään sisäänpääsymaksua ei ollut, siitä myös plussaa.

Saimme ajan kulumaan mukavasti, lähdimme vasta viiden aikaan Fiskarsin kauppoja katselemaan ja syömään päivällistä Kuparipajaan. Ruoka oli hyvää keskitasoa, palvelu vaan suomalaisen hitaanlaista ja ynseähköä. Koskahan täällä opittaisiin iloisesti ottamaan asiakkaat vastaan ja toivottamaan tervetulleiksi kun niitä kerran jonoksi asti kertyy? Tarjoilijat vaan juoksivat ohi eivätkä millään lailla osoittaneet että huomasivat anovat ilmeemme, saati että edes olisivat tervehtineet. Meinasi hyvä fiilis mennä, mutta kun sitkeästi odottelimme ja kyselimme ohikiitävältä henkilökunnalta pöytää, pääsimme lopultakin lepuuttamaan jalkojamme ja aikanaan ruokaakin kannettin eteen. Laskutus sitten sujui sutjakammin.

Majapaikassamme Villa Taikassa osattiin sitävastoin ottaa vieraat lämpimästi vastaan. Meidät sijoitettiin Ruusu-huoneeseen. Jokaisella huoneella Taikassa on oma väri, on sininen huone ja vihreä huone jne. Taloa ympäröi kaunis puutarha, jossa istuimme iltaa ja nautimme Fiskarsin kahvilasta ostamaamme suklaakakkua.  Ilta-aurinko lämmitti väsyneitä markkinamatkalaisia. Suloisesti soliseva pikkusuihkulähde ja hymyilevä buddha loivat rauhallista tunnelmaa. Yö majapaikassa oli rauhallinen ja aamiainen riittävä. Kiitokset vielä erittäin ystävälliselle emännälle, saimme mukaamme jopa malvantaimen puutarhasta kun sitä varovasti pyysimme.Kuvat huoneestamme Villa Taikassa.

Fiskarsissa meni sitten toinen päivä. Pihapaikoilla ei ollut niin paljon myyjiä kuin edellisinä vuosina, ehkä osa oli siirtynyt Billnäsiin. Tarjolla laadukasta antiikkia, retroa, vintagekamaa totuttuun tapaan. Pihapaikoilla edullisempaa tavaraa. Kauppiaita ympäri Suomea,  yksi Tallinnasta ja vanhojen laadukkaiden aterinten myyjä Ruotsista, vanhoja tuttuja joukossa paljon. Ilmapiiri oli  iloinen ja rento, kauppaakin oli ilmeisesti tehty ihan tyydyttävästi. Olimme paikalla perjantaina, väkeä oli aika paljon liikkeellä.

Uusi tuttavuus oli helsinkiläinen nuori kauppias, joka pihapaikalla myi mm. isoa elefanttikokoelmaa ja muita kauniita posliinifiguureita. Ostin häneltä pienen saksalaisen posliinista valmistetun elefantin ja illalla juuri ennen sulkemisaikaa vielä komean puristekristallikannun.

Tyylikkäät herrat ja upea Rolls Royce olivat silmänilona Veitsitehtaalla.

Löysin toiselta pöydältä kaksi maitolasista valmistettua yövalaisinta, jotka ovat todennäköisesti Ornon  mallistoa 60-luvulta. Valaisimet olivat edullisia, mutta päälle pitää laskea sähkötyöt. Vanhat johdot ovat käyttökelvottomassa kunnossa, täytyy tehdä reissu sähköliikkeeseen valaisin kainalossa  johtoja ja muita tarvikkeita  varten ja sitten kainosti pyytää tuttua sähkömiestä korjaushommiin. Teen sitten vastapalveluksena vaikka pihatöitä.

Kävin myös juttelemassa nukketohtori Benitan kanssa. Minulla on iso nalle jonka haluaisin kunnostuttaa. Sain häneltä tietoja nalleni valmistusmaasta ja korjaushinnoista. Aion viedä nallen syksyllä hänelle hoitoon. Olisi kiva saada se kuntoon, nyt raukka on muovisäkissä kellarissa pää kainalossa.

Lopuksi ostin kotiin jääneen ystäväni puolesta Skandia-aterimia 5 ja 7 euron hintaan eri pöydistä. Siihen ne ostokset jäivät jos ei lasketa ale-shoppailua lastenvaateliikkeessä. Pari kesäistä päivää meni leppoisasti hyvässä seurassa mielenkiintoisen harrastuksen parissa.

Tässä seurueemme kaikki ostokset, kaikki ei ole minun, puolet saaliista ystäväni.


Muhkea kannu taisi olla paras ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti